časť našich tipov na super (vianočné) darčeky pre agilistu vo vašom živote. Ak ešte stále nemáte darčeky (máte radi adrenalín, čo?), tieto sme vybrali aj podľa doby doručenia. Ak ste zmeškali prvú časť tipov, kliknite sem.

 

DrivePohon

Autor: Daniel M. Pink

Jazyk: čeština/angličtina

Kde kúpiť: Martinus, audiokniha

Prečo: Kniha naučí ako správne motivovať ľudí. Metóda „cukor a bič“ je v dnešnom svete kontraproduktívna a Daniel Pink vám v knihe Pohon ukáže prečo. Skúma 3 prvky skutočnej motivácie – autonómiu, majstrovstvo a zmysel a radí ako ich previesť do praxe.

*prečítajte si viac o motivácii v skratke na blogu

 

Leaders eat lastLídři jedí poslední

Autor: Simon Sinek

Jazyk: čestina/angličtina

Kde kúpiť: Martinus, audiokniha v čestine

Prečo: Ako vytvoriť tím, v ktorom prevláda kolegialita a práca nie je otrava? Simon Sinek hľadal odpoveď v rôznych odvetviach od armády až po investičné bankovníctvo. V knihe vám ukáže ako to dokážete aj vy (a to aj s „millennials“).

 

 

Krotitelia displejovKrotitelia displejov

Autor: Slávka Kubíková

Jazyk: slovenčina

Kde kúpiť: Martinus

Prečo: Pre každého, kto váha či dieťaťu kúpiť mobil alebo ako dlho sa môže hrať na tablete. Nechajte si poradiť ako zvládnuť výchovu v dobe internetu od skvelo hodnotenej autorky. Kniha donúti zamyslieť sa aj vás samých – čo všetko vám technológie dávajú a berú?

 

 

 

12 rules for life12 pravidiel pre život

Autor: Jordan B. Peterson

Jazyk: slovenčina/angličtina

Kde kúpiť: Martinus

Prečo: Odbornejší pohľad psychológa s klinickou praxou, ktorý vám poradí ako si upratať život a spraviť ho zmysluplným. Jeho jasná správa „zoberte zodpovednosť za svoje chyby a úspechy do svojich rúk“ pôsobí ako osviežujúce nakopnutie v dnešnom svete obviňovania.

 

The Lean StartupLean Startup

Autor: Eric Ries

Jazyk: angličtina

Kde kúpiť: Najlacnejšie knihy

Prečo: Aplikovanie Inspect and Adapt do produktového sveta (do lean firmy). Vysvetľuje experimentovanie aj praktiky, ktoré skracujú vývojárske produktové cykly, merajú skutočný a reálny pokrok bez povrchných metrík a pomáhajú zistiť, čo zákazníci skutočne chcú.

Prednáška od autora na youtube

 

Gift of fearThe Gift of Fear

Autor: Gavin de Becker

Jazyk: angličtina

Kde kúpiť: Najlacnejšie knihy

Prečo: Dar strachu je kniha, ktorá vám pomôže chápať a veriť svojej intuícií varujúcej vás pred nebezpečnými situáciami v práci, doma alebo na verejnosti. Autor skúma prípady násilných činov a hľadá v nich vzorec ukazovateľov, ktoré zhŕňa do pred-incidentných indikátorov – PINS.

 

Give and takeGive and Take

Autor: Adam Grant

Jazyk: angličtina

Kde kúpiť: Najlacnejšie knihy

Prečo: Podľa autora môžeme ľudí rozdeliť do 3 skupín: tí, čo viac berú ako dávajú; tí čo sa snažia vyrovnať pomer a nakoniec ľudia, čo viac dávajú ako berú. Úspech poslednej skupiny býva v spoločnosti vnímaný ako prekvapivý, avšak Adam Grant ukazuje, že to tak vôbec nie je. Ako sa ale nestať obeťou svojej dobrosrdečnosti a nájsť správnu cestu?

Prednáška od autora na youtube

 

 

Toold of TitansTools of Titans

Autor: Timothy Ferriss

Jazyk: angličtina

Kde kúpiť: Najlacnejšie knihy

Prečo: Ideálna kniha pre splnenie novoročných predsavzatí o produktivite. Autor v knihe zhŕňa roky svojho podcastu, kde v pár hodinových rozhovorov zodpovedal ľudí od hercov cez svetových lídrov až po biochemikov. Pozoruhodný je jeho cit pre detail a schopnosť pýtať sa otázky inak.