Je zavádzanie agile v rodinnej firme jednoduchšie ako v korporáte? Marinine odpovede na túto otázku vás možno prekvapia.

Marína začala pracovať v IT ešte počas končiaceho sa štúdia ako vývojár v takejto nemeckej rodinnej firme. Mimochodom staršej ako najznámejšia spoločnosť vyrábajúca nealkoholické nápoje. Počas nasledujúcich rokov si prešla od vývojára, cez pozíciu líniového manažéra až po country manažérku. V roku 1995 dostala príležitosť pomôcť s vybudovaním slovenskej pobočky v Žiline, ku ktorej sa neskôr pripojila aj bratislavská pobočka.

Portfólio firemných riešení pozostávajúcich z hardvéru, softvéru aj služieb používajú milióny ľudí v známych metropolách. Komplexnosť rástla a tak transformácia bola ovplyvnená aj rôznorodosťou technológií, históriou a zvykmi. Bolo nutné reorganizovať praktiky, firemnú štruktúru a predovšetkým začať zmenu kultúry a myslenia.

Transformácia priniesla nutnosť prekonávania obáv zo zmien a komunikácie ich potreby. Aj preto najviac v príbehu tejto transformácie rezonuje slovo odvaha. Odvaha zmeniť, odvaha zapojiť sa do hľadania riešení, odvaha v pomoci ich implementovať a nielen čakať.

V Marininom príspevku „Jeden tím – jeden cieľ. Bez dôvery nebudete úspešní.” nájdete:

  1. že sebareflexxia je boľavá, ale nutná,
  2. že zmena procesov a praktík stačí pre začiatok, no čoskor narazíte na návyky a kultúru, do ktorých musia byť zapojení všetci,
  3. a že celé to stojí a padá na transparentnosti .