Odkaz od používateľa

Pred niekoľkými dňami nám Dave poslal na náš support nasledujúci odkaz:

2010-08-22_103824Už nič nepridávajte!!! Problém s mnohými verziami agilných nástrojov je, že do nich zabalia množstvo funkčnosti a základ sa tým zababre. ScrumDesk je tak nádherne prehľadný, že sa ani nemusím starť o to ako ho používať. Udržte tento koncept nažive!

Tak toto nám určite dodalo síl. Dave presne vystihol, čo nechceme aby Start! edícia bola. Naopak, chceme, aby elektornická tabuľa bola veľmi podobná fyzickej Scrum/ban tabuli, a ešte o niečo lepšia. O to, s čím softvér vie pomôcť viac než oči a uši. Vie pomôcť identifikovať chybičky v procese, malé nedostatky, ktoré spomaľujú tím a navigovať na čom ďalšom treba zamakať.

V čase keď sme dostali správu od Davida, sme boli už uprostred vývoja novej verzie. A tak nateraz ešte Davida sklameme tým, že sme niečo pridali, ale dúfame, že to budú nápomocné vlastnosti a nie blato.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Vyhlásenie o ochrane osobných údajov.
Súhlasím

Agile Analytika

S našimi konzultačnými prácami sme sa dostali k desiatkam tímov a viac než k tisícke ľudí. Mali sme tak šancu vidieť veľa dobrých, ale aj zlých praktík. A v praxi ich vidíme často rovnaké.

Aj preto sme už v ScrumDesk Professional doplnili viac než 75+ pravidiel, ktoré pomáhali agilným tímom rozpoznať typické chyby a vyvarovať sa ich aj bez pomoci agile kouča.

S novou verzou Start! prinášame prvé pravidlá. Výsledky kontroly Agile analytiky sú zobrazené v sekcii TIPY v detaile úlohy, alebo v položke backlogu.

WebEdition - tips

WebEdition - not updated task

Tip 1: Neaktualizovaná úloha

Na kanban tabuli má správne pripravený sprint backlog kopec konkrétnych úloh. Často sú to stovky kariet. Pri väčšom tíme sa tak môže stať, že tabuľa nehovorí pravdu. Ľudia zabudnú aktualizovať stav úloh a tak ráno na standupe je tabuľa iná než skutočnosť. Aj burn down graf tvrdí niečo úplne iné.

Start! teraz indikuje rozpracované karty, ktoré neboli posunuté počas jedného dňa a ani nie sú označené problémom, tzv. impedimentom. Stačí na tabuli nájsť karty s červeným okrajom.

Scrum mastrom táto drobnosť ušetrí niekoľko hodín do mesiaca pri kontrole tabule.

Tip 2: Neodhadnuté trvanie

Ste si istí, že môžete spustiť sprint? Ste si istý, že burn down graf je pravdivý? Veľmi často nie aj vďaka úlohám s nulovým odhadom. A odštartovali ste smerom k neúspešnému výsledku.

Medzi tipmi teraz nájdete aj upozornenie na 0 v odhade. Nemusí to byť vždy problém, ale určite je dobré si to uvedomiť, či 0 je správna.

Tip 3: Zmena plánovaného rozsahu

V ideálnom Scrum je obsah sprintu zamknutý. Je to síce pekná myšlienka, ale doba od roku 1995 kedy vznikol Scrum, sa poriadne zmenila.

Start vás upozorní na úlohy, ktoré boli pridané po spustení sprintu. Robíme to preto, aby ste ich vedeli identifikovať a počas retrospektívy sa aj zamyslieť, či náhodou tieto úlohy netreba pridať do definition of done, alebo sa inak vyvarovať, aby nevznikali. Napr. lepšou dohodou akceptačných kritérií, kvalitnejším testovaním, atď.

Informačný kanál

Informačný kanál je nástenkou, ktorá zjednocuje doplňujúce informácie k úlohe, alebo položke backlogu. Tento koncept chceme aktívnejšie rozvíjať v ďalších verziách. Nateraz prinášame v Start! možnosť pridať komentár, alebo diskusiu medzi členmi tímu. Je to vhodné aj pre zapisovanie poznámok o stave rozpracovania úloh, predovšetkým ak nemôžete prísť do práce nasledujúci deň a v práci môže pokračovať niekto iný v tíme.

WebEdition - Channel

Komentár môže pridať ktokoľvek z tímu. Podporované je aj formátovanie, odrážky a hyperlinky.

WebEdition - comments

Rozšírený filter Kanban tabule

V predchádzajúcich verziách sme náročky dodali iba filtrovanie podľa zanaého textu.Aj keď bolo prehľadávaných viaceor atribútov úloh, bolo to trochu prácne. DOvolilo nám to však dodať Start! skôr a preveriť ako sa uchytí.

Keďže sa to celkom pekne podarilo, doplnili sme teraz aj jednoduchšie filtrovanie podľa členov tímu a podľa tagov. Ďalšie atribúty čakajte v nasledujúcich verziách.

WebEdition - advancedfilter

Reporty a metriky

Graf velocity – rýchlosť

Agilné tímy merajú svojú rýchlosť. Je to množstvo skutočne dokončenej práce za sprint. Pomáha tímom sa zaviazať k množstvu, ktoré skutočne vedia dokončiť. Kalkulačka kapacity vám síce môže povedať, že máte stovky hodín k dispozícii, neznamená to však, že stovky hodín aj reálne dokončíte.

Start! teraz zobrazuje jednak rýchlosť z predosšlých sprintov a zároveň aj ráta minimálnu a maximálnu rýchlosť. Pridáva k tomu aj rýchlosť posledných 8 sprintov, ktorú odporúča Mike Cohn.

WebEdition - velocity chart

Upozornenia emailom

Aj keď v ScrumDesku nemáme radi spamovanie, niektorí z našich používateľov sú distribuovaní a predsa len sa radi prehrabujú v stovkách emailov.

Ak máte takúto potrebu zostať s tímom aj na cestách, ak chcete informovať vašich klientov o stave prác, stačí zapnúť emailovú notifikáciu. Každý používateľ si ju môže zapnúť sám v nastaveniach projektu.

WebEdition - email settings

Ďalšie zmeny

  • Editor pre popis položiek backlogu mizol v určitých situáciách.
  • Pohľad na Kanban tabuľu je prednastavený ak je aktívny sprint.
  • Pri registrácii sa chybne aplikovali veľké a malé písmená.
  • Veľkosť karty, ktorá vznikla v plánovaní, bola zmenšená na štandardnú veľkosť.
  • Odstránená zbytočná animácia z kanban tabule.
  • Zmazanie nebolo dostupné pre úlohy v lokálnej ponuke.
  • Pridaná validácia dĺžky titulku úlohy.
  • Oprava zmeny profilu člena tímu vo Firefoxe.
  • Komplexný refaktoring kódu prinášajúci zrýchlenie, nižšiu komplexnosť kódu a možnosť ľahšieho rozširovania.